BESØG VED ARKITEMA ARCHITECTS KØBENHAVN

Arkitema Architects er en af Danmarks største tegnestuer, som har hovedkontor i Århus. Jeg er på besøg sammen med mit semester på deres afdeling i København. Afdelingen ligger over for Tietgenkollgiet i København S i en bygning, de selv har tegnet.  Arkitema Architects har holdt til i disse lokaler i fire år.

Vi bliver modtaget i et stort åbent rum, hvor man kan opholde sig og få en kop kaffe i en lille café. Bygningen består både af kontorer og private boliger, hvoraf Arkitema har deres egen etage midt i bygningen med forbindelse til det centrale rum. Her modtager partner, Poul Schülein og tidligere A&D’er, Søren Dam Mortensen os og fortæller kort om tegnestuens opdeling i segmenter med boliger, skolebyggerier, landskabsafdeling og større boliger. Til trods for at tegnestuen er opdelt i segmenter, er de fysiske rammer ikke. Man kan se hele vejen igennem den lange etage, der ligesom velkomsthallen er lys og åben.

Tilknyttet etagen er også en stor terrasse, der vender ud mod Tietgenkollegiet. “Det er ligesom ét stort teater, hvor man døgnet rundt kan følge med i hvilke arrangementer, der foregår,” siger Poul med et lille grin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoul Schülein, yderst til højre, byder velkommen

“Hvis man ser ud over det rent faglige er der også et stort socialt drive i Arkitema,” fortæller Søren. “Det resulterer ofte i studieture, fredagsbarer og events som I nok allerede kender det fra A&D.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A&D’ER HOS ARKITEMA ARCHITECTS

Søren er, som nævnt, færdiguddannet A&D’er. Han er dog ikke den eneste fra A&D, der for tiden har sin gang på tegnestuen. Iblandt de mange fastansatte er nemlig også to praktikanter fra A&D, og Poul fortæller, at de er meget glade for at have studerende fra Aalborg i praktik. Nogle af praktikanterne ender efter endt studie også med at vende tilbage til firmaet. Ligesom Søren, der startede med at få en fod inden for i Århus-afdelingen, hvor han sad som en del af et projekthold med et designforslag til VIA University College i Århus.

 

HVORDAN FÅR MAN JOB HOS ET STED SOM ARKITEMA ARCHITECTS?

Hvis du spørger Poul og Søren mener de begge, at en agressiv jobsøgning kan give pote. “Vær personlige. Mød op eller grib telefonen. Send Jeres portfolio bagefter.”

Det er også vigtigt at vide, hvad man selv kan bidrage med til virksomheden. Søren selv har specialiseret sig indenfor BIM-metoden og arbejder i blandt andet Revit med projektering af projekter. Lige nu sidder han og arbejder på Besøgscenter Hammershus, hvor en af de vigtigste ting er at respektere “stedets ånd”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASøren fortæller om sine erfaringer hos Arkitema

 

HVILKE STYRKER AF EN A&D’ER PÅ ARBEJDSMARKEDET?

“For mig betyder det at være A&D’er først og fremmest at være interesseret I at skabe god arkitektur,” svarer Søren. “Det der skiller os ud fra andre uddannelser, der har det samme mål er det, at vi har en høj grad af realitetssans, som jeg mener er nødvendig for at nå målet. Vi er vant til at arbejde med projekter, der har en række benspænd – alt fra konstruktion og energikrav til tilgængelighed. Vi arbejder med disse benspænd og ved at god arkitektur opstår som følge af det. Det er en styrke vi må lægge vægt på når vi søger et nyt job.”

På vej ud fra tegnestuen når jeg lige at få et godt råd med på vejen fra den tidligere A&D’er:

“Det er vigtigt at søge ind i sig selv og finde ud af hvad det er man gerne vil. Vi arbejder ved A&D i grupper, hvilket har sine åbenlyse fordele, da vi fortsat vil gøre det på vores fremtidige arbejdsplads. Man skal dog ikke blive magelig og kun arbejde med én ting man er god til. Hvad er din interesse? Hvad er dine evner? Sørg for at finde ud af disse ting, tidligere frem for senere. Det vil give styrken til at gå målrettet efter det du vil og vil garanteret give bedre muligheder for at få et job. Sørg for at sætte dine læringsmål i gruppen og følg dem. For mig var det specialisering i BIM, men for dig kan det være noget helt andet.”

 

Jeg takker af for et skønt besøg og forlader den travle arbejdsplads med en følelse af, at vi som A&D’ere har en masse at byde på. Jeg forstår at målrettethed og erfaring fra tidligere projekter og praktik er en vigtig ting for ens kommende arbejdsgiver, men ikke mindst for udviklingen af ens faglige komptencer.

//Mikkel T. Jensen

Hvis du vil læse mere om Arkitema, eller se nogle af deres mange projekter kan du gøre det her.