MED A&D’ER KATRINE PÅ JOB HOS FRIIS & MOLTKE

I februar var jeg så heldig at besøge Katrine Buur på hendes arbejdsplads ved tegnestuen Friis & Moltke i deres afdeling i Aalborg. I denne reportage belyser jeg blandt andet Katrines rolle hos den indflydelsesrige tegnestue, hvor hun har glæde af de kundskaber, hun har fra uddannelsen på Arkitektur & Design. Ligeledes kan I læse om hendes inspirerende holdning til hvad succes er, og om hvordan det er at arbejde hos Friis & Moltke.

 IMG_0347Alle fotos i denne artikel: Anne Charlotte Vogel

MIT MØDE MED KATRINE BUUR HOS FRIIS & MOLTKE
Jeg ankommer til tegnestuen fredag morgen klokken 9 og bliver mødt af to venlige ansigter. Ansigterne tilhører Knud Friis og Elmar Moltke, der på et billede sidder afslappet rundt om et dækket kaffebord. Billedet af de to mænd pryder hele skråvæggen ved indgangen til tegnestuen, og på den måde bliver gæster og ansatte budt velkommen af den over 60-årige arv, som Friis & Moltke har, så snart de træder indenfor. Bygningen, som huser tegnestuen, er en del af Aalborg Akvavits gamle bygninger, der med sine rå og dekorative spær passer godt til virksomheden.

Jeg nåede end ikke at præsentere mig for receptionisten, før Katrine Buur kom mig i møde. Katrine blev færdiguddannet civilingeniør med speciale i Arkitektur fra Arkitektur & Design i 2012, og blev ansat hos Friis & Moltke i begyndelsen af 2013. Som led i sin uddannelse har hun være på udlandsophold i Wien på sit 5. semester og på internship ved Aarstiderne på sit 9. semester.

IMG_0338

FRIIS & MOLKTE SOM ARBEJDSPLADS
Friis & Moltke blev grundlagt i 1954 af Knud Friis og Elmar Moltke. Siden dengang har virksomheden været en af de toneangivende danske arkitektvirksomheder med en bred vifte af arkitektopgaver i deres portfolio. Katrine mener, at man kan mærke tegnestuens lange historie, da mange af medarbejderne på arbejdspladsen kender personerne bag tegnestuen og historierne bag deres mange referencer indenfor blandt andet enfamiliehuse, fængsler, sygehuse, gymnasier og alment boligbyggeri. I dagligdagen bliver de ansatte hos Friis & Moltke mindet om denne historie, blandt andet af billedet i entréen og af Moltkes autentiske hjemmesko, der står i en glasmontre på reolen på kontoret. Desuden lever Knud og Elmars flagskibe stadig den dag i dag, hvor man lader det tids- og stedsnære guide arkitekturen samt man indlever sig i brugerscenarier på mange niveauer igennem processen. Katrine ser dette som en enkel og nede-på-jorden tilgang til arkitektur, hvilket medarbejderne på Friis & Moltke i det daglige diskuterer frem for at praktisere én bestemt æstetisk stil.

Friis & Moltke har ikke blot eksisteret i mange år – virksomheden har også vokset sig til en stor, moderne tegnestue med afdelinger i Århus, København og Aalborg. Aalborg-afdelingen står blandt andet for sygehusprojektering, hvilket også er grunden til, at virksomhedens eksperter indenfor dette område er lokaliseret netop i Aalborg. Katrine Buur har længe brændt for sygehusbyggerier, da disse er yderst relevante for mange mennesker både patienter, personale og pårørende. Hendes interesse for området blev grundlaget for hendes ansættelse ved Friis & Moltke, som hun fik gennem sit netværk.

IMG_0345

KATRINES ROLLE HOS FRIIS & MOLKTE
Én af Katrines vigtige opgaver på tegnestuen er at have det store overblik over tegningsmaterialet i projekteringen i samarbejde med projektets BIM-koordinator. I denne digitale projekteringen anvendes Revit Architecture, og der laves ofte udbud med mængder trukket ud af 3D-modellerne. Her samarbejder hun med øvrige arkitekter om detaljering, indretning, funktionsplanlægning og sammenholder løbende alt dette med ingeniørernes arbejde samt ønsker fra brugergrupper og bygherre.

Andre perioder virker hun som bygherrerådgiver på sygehusprojekter, som er blevet hendes kernekompetence. Der er ikke er to dage, der er ens. Dog begynder en typisk arbejdsdag for Katrine med, at hun møder ind mellem klokken 8 og 8:30, lytter til musik mens hun tegner, besvarer mails og spørgsmål, og støder hun på et problem, drøftes det i dialog med kollegerne. Dagen slutter typisk mellem klokken 16 og 16:30, med mindre der er overarbejde op til en deadline.

IMG_0335

NØGLEN TIL SUCCES
Jeg spurgte Katrine om, hvad hun har gjort, for at nå til hvor hun er i dag. Hun svarede, at succes er en tobenet størrelse. Succes består delvis af dedikation til jobbet på den ene side og balance mellem job og fritid på den anden. For det første gælder det om at være engageret i sit arbejde og aldrig stoppe med at dygtiggøre sig, hvilket hun selv søger at gøre hele tiden. Der er en positiv og smittende tilgang til arbejdet blandt de gode kolleger hos Friis & Moltke, hvor dedikationen kan mærkes – til stor inspiration. For det andet skal der være balance mellem arbejde og fritid, da et liv med fritidsaktiviteter og personer, man holder af, bidrager til kreativitet, engagement og fornyet energi til at stå op og gå på arbejde hver morgen. Denne erkendelse gjorde hun allerede på 2. semester på Arkitektur & Design, hvor hun blandt andet også blev bevidst om på hvilken tid af døgnet, hun var mest effektiv. I det hele taget handler det om at være 100% til stede, der hvor man er, når man er det. Det gælder uanset, om man er på arbejde eller har fri.

IMG_0333

GODE RÅD TIL A&D-STUDERENDE
Første råd om den tosporede vej til succes er allerede givet, men Katrine havde flere gode råd i ærmet til de studerende på Arkitektur & Design. Brug studiet til at finde dig selv, sagde hun – lær dine styrker at kende, find ud af, hvad du brænder for, og dygtiggør dig her indenfor. På Arkitektur & Design er der som bekendt et rimeligt fast program, hvor man kommer godt rundt omkring fagligheden, men giv projekterne din vinkel – dit fokus – og kast dig ud i udlandsophold, studieture og internships. At være ude i virkeligheden bidrager med en erkendelse af, hvad du kan, og endnu vigtigere – hvad du skal blive bedre til. Det kan give dig gå-på-mod til at gøre din uddannelse færdig som en endnu dygtigere studerende.

Mit møde med Katrine Buur var både hyggeligt og inspirerende, og det gav et godt indblik i, hvordan det er at arbejde hos en stor, veletableret og anerkendt tegnestue. Jeg ser hendes tilgang til succes som en balance mellem job og fritid som en meget vigtig faktor, som mange kunne lære noget af.

 

xx Anne Charlotte Vogel, redaktør