A&D’ERE BYGGER MODEL FOR HJØRRING VANDSELSKAB

I februar 2015 lavede tre A&D-studerende; Lars Tønnes Petersen, Michael Skov Thomsen og Anne Charlotte Vogel samt bygningskonstruktør-studerende Rasmus Larsen et samarbejde med Hjørring Vandselskab. Vandselskabet skulle bruge en fysisk model, som illustrerede deres arbejde med vandet. Modellen skulle vise vandets forløb, fra det bliver pumpet op fra grundvandet, renset i vandværkerne, sendt ud til forbrugerne og brugt, sendt videre til renseanlægget, for til sidst at blive ledt ud i naturen rent igen. Som vandselskabet selv udtrykker det, så er de som vandselskab og os som forbrugere blot en lille del af det store, naturlige kredsløb, hvoraf vi som mennesker låner en lille del af vandet og leverer det rent tilbage.

 IMG_0070 Forside_billede-1

Idégenerering var første punkt på dagsordenen efter tilegnelsen af opgaven. Idégenereringen tog udgangspunkt i et billede, som Hjørring Vandselskab havde sendt. Billedet illustrerer vandets kredsløb, hvoraf Vandselskabets arbejde, som tidligere beskrevet, indgår sammen med det naturlige kredsløb, hvor skyerne afgiver vand (regn) og optager vand (damp). Idéerne blev til skitseforslag, som blev evalueret og konkretiseret, hvorefter dimensioneringen af modellen blev bestemt. Materialer til modellen blev udvalgt ud fra inspirationsbilleder fra Arkitektur & Designs afgangsudstilling 2014.

IMG_0038 kopi IMG_0052 copy IMG_0069 copy

Skitseforslag og materialebilleder blev præsenteret ved et møde med Hjørring Vandselskab, hvor direktør Tommy Mostrup og teknisk assistent Anette Hejltoft var til stede. Dialogen med Vandselskabet gav en god forståelse af, hvilke dele af idéen der sad lige i skabet, og hvilke dele der skulle igennem en yderligere bearbejdning. Ændringerne blev senere godkendt ved endnu et møde, og der blev der givet ”grønt lys” til, at vi kunne gå i gang med at bygge modellen. Det sjove og lærerige ved samarbejdet i designprocessen var den forskellige opfattelse af æstetik, hvor vi ønskede et ret simpelt og stilrent look til modellen, hvorimod Hjørring Vandselskab ønskede en mere farverig og detaljeret model med eksempelvis træer og køer. Deres bemærkninger blev taget med i den videre bearbejdning af tegningerne til den endelige model. Det bedste fra begge ”verdener” blev sammensat og gav et færdigt resultat til stor tilfredshed for både Hjørring Vandselskab og os studerende.

IMG_0627 copy IMG_0651 copy IMG_0649 copy IMG_0676 copy IMG_0667 copy IMG_0683 copyIMG_0659 copy

Modelbyggeriet var lærerigt og udfordrende, da nye modelbyggeteknikker og æstetiske udtryk blev afprøvet. Der blev specielt eksperimenteret med fjordens vand, lyssætningen af modellen samt terrænet – både i forhold til de fræsede kurver og indfarvningen heraf. Trods det intense arbejdsforløb, som foregik dag og nat over få dage, blev der tid til sjov og hygge i spisepauserne :-)

IMG_0359 copy IMG_0378 copy IMG_0364 copy IMG_0395 copy IMG_0361 copy IMG_0421 copy IMG_0406 copy IMG_0397 copy

Den færdige model består af et fræset terræn udført i MDF-plader, som er spraymalet i to grønne nuancer. Dette visualiserer et bakket landskab, hvorpå der er placeret et vandværk, huse omkring en villavej, et vandtårn og et renseanlæg med tilhørende rensebassiner og rør, som leder ud i fjorden. Fjorden er udført i gennemsigtige akrylplader, som er limet sammen, og boblerne fra limen giver en autentisk vandeffekt, når de ses gennem den gennemsigtige akryl, hvilket også giver en dybdevirkning. På en akrylplade, der løber ned gennem midten af modellen, er der med lasercutter indgraveret skyer – en klynge med regnvejrsskyer, som regner nedover terrænet, og en sky, som opsamler den vanddamp, der fordamper fra fjordens vand. Denne akrylplade er oplyst af et LED-bånd, som ligger nedenunder for at bidrage med et visuelt og funktionelt aspekt til modellen. LED-bånd er ligeledes lagt ned i siden af modellen for at oplyse grundvandet og de rør, som viser vandets vej under jorden. På denne måde er modellen mest mulig lærerig for beskuerne, som da både kan se vandets vej over og under jorden. For at give modellen en ekstra dimension i forbindelse med læring, er der inkorporeret QR-koder på siden af modellen, hvor alle med smartphones kan se sjove og lærerige videoer, der uddyber de forskellige elementer, som ses på den fysiske model. På hele modellen er der placeret træer, mennesker, biler, både og køer, for at give den rette stemning til modellen.

Hjørring Vandselskab blev rigtig glade for deres nye model, som til daglig står på deres hovedkontor i Hjørring. Modellen har været udstillet på Hjørring Bibliotek og er ligeledes tiltænkt til at kunne udlånes til skoler såvel som til andre vandselskaber.

 

//Anne Charlotte Vogel

 

Vi havde længe gået med tanken om at få lavet en eller anden form for 3D-model af vores forsyningsområde, så i starten af året tog vi kontakt til en gruppe arkitektstuderende fra AAU. Opgaven bestod i at lave en overskuelig og let forståelig model, som viste vandets vej for både grundvand, spildevand og regnvand. Vi var lidt spændte på, hvad der ville komme ud af sådan et samarbejde, da der jo ikke var en særlig udførlig arbejdsbeskrivelse, men det viste sig snart, at vi ikke havde nogen som helst grund til nervøsitet.
Den af AAU sammensatte arbejdsgruppe, bestående af Rasmus, Lars, Michael og Anne Charlotte, havde mange gode idéer og forslag til løsning af opgaven. Vi afholdt løbende møder, hvor vi fik præsenteret forslag og skitser, og hvor vi dannede os et overblik over, i hvilken retning projektet bar hen. På hvert møde dukkede der nye og spændende tiltag og idéer op, og vi var aldrig i tvivl om, at opgaven var havnet i de rigtige hænder. De fire i arbejdsgruppen arbejdede meget målrettet og selvstændigt, og havde kun i få tilfælde brug for vores assistance.
Stor var spændingen derfor, da vi kunne afhente det færdige resultat i starten af marts måned. Ét er at drøfte modellen ud fra idéer, tegninger og skitser, men man kan godt have svært ved at forestille sig, hvordan den endelige model bliver.
Vi blev bestemt ikke skuffede. Den levede i høj grad op til forventningerne – og mere til. Vi var meget stolte over at kunne bruge den i forbindelse med en udstilling om vandets vej, som vi havde fået lov til at lave på Hjørring Bibliotek i marts måned. Her vakte modellen stor interesse blandt de besøgende.
Rundt om på modellen er der placeret QR-koder, som linker til flere oplysninger om de forskellige steder på modellen. Dette gør modellen meget mere dynamisk og “levende”.
Fremover vil vi anvende modellen i forbindelse med udstillinger, undervisning samt evt. udlån til andre forsyninger mv. Vi vil helt sikkert få meget fornøjelse af vores model, som blev resultatet af et godt samarbejde med 4 arkitektstuderende fra AAU.

Med venlig hilsen

Anette Hejltoft
Teknisk Assistent