INTERNSHIP HOS JOHN WARDLE ARCHITECTS

Line Toft Jensen er på sit 9. semester (Msc03 ARK) i praktik hos tegnestuen John Wardle Achitects i Melbourne, Australien. Her kan du læse Lines egen beretning om hendes første tid i en ny by, i et nyt land – på en verdenskendt tegnestue.

976274_10200414177971483_1950453348_o

Jeg havde hele tiden været fast besluttet på at jeg skulle ud – gerne langt ud – prøve at springe alle bånd, prøve mig selv af, opleve ny kultur og møde nye mennesker. Men det skulle ikke være hvor som helst – det skulle være et sted med en høj faglig substans!

EN DRØM GÅR I OPFYLDELSE
Da jeg blev introduceret for muligheden for praktik på tegnestuen John Wardle Architects i Melbourne, var jeg fuldstændig med på ideen. Jeg dykkede ned i hans samling af projekter; og jeg må indrømme, at jeg ikke i Danmark har kunne finde en tegnestue med lignende arkitektonisk kvalitet. Det, der gør hans arkitektur speciel, er hvordan han inddrager naturen i projekterne. Hvordan naturen kan skabe arkitektonisk kvalitet, men også hvordan arkitekturen kan skabe en værdi i naturen – i alle skalaer: fra landskab og kontekst til materiale og detalje. Jeg så hurtigt, at en praktikplads på en tegnestue som John Wardle Architects ville kunne bidrage med mange praktiske erfaringer og udvikling af faglige kompetencer.

Romsey ResidenceRomsey Residence: Se hvordan bebyggelsen antyder en uendelig udvidelse ind i landskabet

Tegnestuen består af cirka 40 ansatte – en god blanding af arkitekter med mange år på bagen og nyudklækkede arkitekter – alle placeret i et stort åbent kontormiljø. På tegnestuen er der både plads til koncentration og grin – og i højtaleren bliver der spillet musik af en hemmelig “DJ”, der efter sigende går på tur. Tegnestuen huses i et gammelt malerværksted, der for omkring to år siden blev renoveret af John Wardle, så det kunne indeholde alt hvad en dygtig arkitekts team behøver – et stort hjemligt køkken, tilhørende tagterrasse med BBQ og urtehave, bibliotek, bordtennis, værksted, og egen cafe.

På tegnestuen vægtes sociale arrangementer højt. Ugentlig arrangeres der ‘morning tea’, hvor forskellige projekter, arrangementer eller studieture præsenteres for kollegaer. Desuden arrangeres der foredrag af lokale kunstnere, musikere eller arkitekter, fællesmiddage og lokale studieture.

John-Wardle_Fairhaven-Residence-2Fairhaven Beach House: Se hvordan rummet er nærmest ”foret” med træ som omsvøber én i rummet.

 

PROJECT BRISBANE
Efter den første uge blev jeg en del af et team, hvor jeg fik mit eget ansvarsområde; at lave en præsentationsrapport af et højhus til en klient i Brisbane. Jeg blev nøje sat ind i projektet og fik en klar deadline. Herefter var det mit eget ansvar at få struktureret, hvordan og hvornår opgaven blev løst, samt vurdere hvordan balancen kunne sikres mellem kvalitet og kvantitet på en tegnestue, hvor kvaliteten er i top og tingene går stærkt. Jeg blev en integreret del af teamet og kom med til møder, hvor forskellige problemstillinger blev belyst, respons på forskellige opgaver diskuteret og opgaver uddelegeret. Det var rigtig spændende og indsigtsfuld oplevelse at være en del af et projekt og få en holistisk indsigt i projektet.

 

HVORDAN SIKRES EN HØJ KVALITET?
Tegnestuen bruger mange ressourcer på at sikre en høj kvalitet i deres projekter. De giver medarbejderne frihed og ansvar og sikrer derved, at hver medarbejder har de bedst mulige forhold til at yde deres bedste. De gør en dyd ud af samarbejde og kommunikation – og det er den ingrediens, der gør ”godt” til ”virkelig godt”. Når flere mennesker kigger på et projekt og finjusterer det, bliver projektet mere klart og simpelt – oftest! I hvert fald på en tegnestue, hvor der er et klart hierarki – det sikrer, at man ikke kommer til at rode rundt i forskellige meninger og holdninger – der er altid en, der har det sidste ord.

 

NYT ARBEJDE – NYT LAND
Da jeg rejste, skænkede jeg det ikke mange tanker, at jeg rejste fra den ene ende af verden til den anden. Jeg var fuld af drømme, energi og engagement. Jeg skulle opleve et nyt land, arbejde som arkitekt på en anerkendt tegnestue, og jeg skulle levere resultater. Jeg havde endelig fået kontrakten i hus og jeg var uovervindelig!

Hvad jeg ikke tænkte på, var jetlag, hvordan man skaber nyt netværk, hvordan man arbejder på en arbejdsplads, hvordan man taler engelsk i Melbourne og hvordan man håndterer et sted, hvor alt er nyt. Nyt kontinent, nye ansigter, nye kulturer, nyt sprog, ja – selv ny kørselsretning. Det har klart været en udfordring, og jeg har været sat lidt på prøve – det har ikke været sådan ”bare lige”. Det har ikke kun været særdeles lærerigt fagligt, men det har været mindst ligeså lærerigt personligt.

– Line Toft  Jensen

Hvis du vil læse mere om Lines oplevelser hos John Wardle, så kig forbi hendes per-sonlige blog, hvor Line skriver om både sin hverdag og om Melbournes kultur og ar-kitektur.