PÅ BESØG HOS MADE BY CONCEPT

I november var jeg så heldig at besøge de to ambitiøse kvinder, Mie Møller og Carina Kæseler, der står bag den kreative designvirksomhed MADE BY CONCEPT. I denne reportage beretter jeg om de to barndomsveninders rejse fra studiet på Arkitektur & Design på vej mod deres store drøm, som netop nu er ved at gå i opfyldelse.

 

OM MADE BY CONCEPT
Mie og Carinas venskab går helt tilbage til børnehaveklassen, og gennem de sidste to år har de yderligere kunnet kalde sig partnere. I efteråret 2012 tog veninderne en overvejende spontan beslutning om at grundlægge MADE BY CONCEPT. På daværende tidspunkt havde de henholdsvis kun et og to års erfaring efter deres afgang fra Arkitektur & Design; Mie med en kandidat i Arkitektur og Carina med en kandidat i Industrielt Design.

MADE BY CONCEPT er umiddelbart en utraditionel og nytænkende virksomhed, som skaber fysiske miljøer med fokus på pop up-koncepter og de indre rum, som vi mennesker færdes i. Nøgleordene for MADE BY CONCEPT er proces, metode, research og koncept, hvilket sidder på rygraden efter deres studietid ved Arkitektur & Design. På deres hjemmeside beskriver de virksomhedens rolle således:

”Sammen skaber vi koncepter, der bevæger sig på grænsen mellem arkitektur, design og research –  koncepter vi kalder for fysiske miljøer. Det registrerede varemærke MADE BY CONCEPT beskriver, hvordan vores team altid skaber løsninger baseret på en konceptuel metode – uden at glemme den eksperimentelle og kreative tilgang.”

Research og analyse er en vigtig faktor for at skabe et stærkt koncept, hvilket også er grunden til at MADE BY CONCEPT har etableret MADE BY RESEARCH. Resultaterne af deres arbejde præsenteres for designerne, som da kan bruge det aktivt i skabelsen af koncepterne, hvilket netop er kendetegnende ved hele virksomhedens arbejdsproces.

IMG_9047

Mie og Carina har som fælles opgave at designe og lede, men besidder, grundet deres forskellige kandidater, hver deres spidskompetencer og interesser. Mie står for de store rammer; de overordnede koncepter, at lægge strategier, markedsføring samt at blogge om virksomhedens hverdag og rejser, samt holdninger til bestemte emner indenfor arkitektur og design. Carina står for detaljeringen af koncepterne samt designet af specialinventaret, som er en del af disse. Hun står yderligere for det administrative, hvor hun til hjælp har en bogholder ansat. For de to selvstændige kvinder er hverdagen varieret mellem at tegne og designe til at være ude af huset for at præsentere projektforslag eller som foredragsholdere.

 

MIT MØDE MED MADE BY CONCEPT
Jeg mødtes med Mie og Carina, hvor MADE BY CONCEPT til daglig holder til; i den 130 m2 store stueetage i et lille, charmerende bindingsværkshus beliggende i en rolig gård på Vesterbro. Huset har siden august 2013 dannet rammerne for Mie og Carinas kreative udfoldelser. Virksomheden er som udgangspunkt et anpartsselskab bestående af to ejere, men de drager nytte af at team’e op med samarbejdspartnere, når det er nødvendigt. På nuværende tidspunkt har de en praktikant fra teknoantropologi-studiet fra Aalborg Universitet, og fra det nye år ansættes en tredje A&D’er med speciale i Arkitektur.

IMG_9030

NØGLEN TIL SUCCES
MADE BY CONCEPT har haft stor fremgang siden slutningen af 2012, hvilket uddannelsen på Arkitektur & Design har en del af æren for. På uddannelsen har de lært at se udfordringer frem for begrænsninger, samt lært at gennemgå en proces fra A til Z, hvor det tekniske indarbejdes i det æstetiske. Udover lærdommen fra studiet har de også haft nytte af deres mod til at springe ud i tingene. Samtidig har deres evne til at blive set og hørt på de sociale medier og som foredragsholdere også spillet en væsentlig rolle. Deres utrolige fremgang skyldes nok, at de i alle deres projekter er meget kvalitetsbevidste, kompetente og grundige i deres arbejde. Desuden sørger de altid for at overraske deres kunder, samt give dem mere end de havde forventet. Kunderne inddrages løbende igennem hele processen til ugentlige møder, og de bliver ligeledes inviteret til at deltage i workshops. Alt dette har ikke kunnet lade sig gøre uden viljen og lysten til at arbejde hårdt mange timer i døgnet for at føre MADE BY CONCEPT hen, hvor det er i dag. Dette har resulteret i en tilfreds kundekreds samt gode projekter for omverdenen at se. Disse to faktorer skaber en effekt ligesom ringe i vandet, hvor positiv omtale og gode projekter er med til at promovere virksomheden.

 

VISION
I MADE BY CONCEPTs to første år har den primære arbejdsopgave været at skabe fysiske miljøer og pop up-koncepter, hvilket har styrket Mie og Carina i at være selvstændige designere. Deres mål er at blive Danmarks bedste indenfor konceptudvikling af fysiske miljøer. Visionen for virksomheden er yderligere, at blive den traditionelle tegnestues foretrukne partner, når det kommer til dimensioneringen af de indre rum. Dette er en dør, der netop nu er blevet åbnet, da de på nuværende tidspunkt arbejder på den færdige udarbejdelse til renoveringen og indretningen af et 700 m2 stort oplevelsescenter og showroom for verdens største lofttrappeproducent Dolle A/S. Dette projekt skal realiseres i Frøstrup i år 2015. Til projektet har de benyttet et arkitektpsykologisk perspektiv for, hvordan indretningen påvirker mennesker. Dette perspektiv ynder de netop at arbejde med i alt hvad de foretager sig indenfor design. Med dette projekt er de allerede godt på vej mod at nå deres ultimative mål, og jeg glæder mig meget til, at de løfter sløret for deres “lille” perle.

IMG_9029

GODE RÅD TIL A&D-STUDERENDE
Sidst i vores samtale fik jeg Mie og Carina til at ryste nogle gode råd ud af ærmet, som nuværende A&D’ere – måske fremtidige selvstændige – kan tage til sig.

I studietiden skal man blive opmærksom på, hvad man er god til og så dyrke det, for på den måde at blive bedst mulig til lige netop dét, og selv være med til at forme sin rolle i en fremtidig virksomhed. Carina kom desuden med et særligt råd til de studerende på Industrielt Design, som ønsker at sidde i en kreativ designstilling efter endt uddannelse; I skal selv gøre noget for at blive en dygtig designer indenfor det kreative designfelt, samt tage i praktik i en kreativ virksomhed, da de fleste stillinger er til tekniske produktudviklere. (Mie og Carina har selv været på internship hos henholdsvis RUBOW Arkitekter og Arkitema og Syddansk Sundhedsinnovation.)

Til de A&D’ere som går med en drøm om at starte egen virksomhed, gælder det om at springe ud i det og at have is i maven. Det er vigtigt at have en vision, et mål og en plan, som man ikke skal afvige fra! Deres mentor sagde til dem: ”Ro, retning og resultat”, hvilket også opsummerer Mie og Carinas plan meget godt, selvom det til tider har været svært at holde fast i den plan og retning, de havde lagt. Ved at være vedholdende, opnåede de dog resultater, og netop dette kan være motivation, for dem der vil følge i Mie og Carinas fodspor.

Endnu et godt råd fra dem var at have lidt mere erfaring end de selv havde, da de startede. Mie havde et års tegnestueerfaring, og Carina havde to års erfaring hos Friis & Molkte og MAN Diesel & Turbo. Dog fortalte de også, at de havde lært utroligt meget efter at være sprunget ud i det, hvor de hele tiden har udviklet de nødvendige kompetencer sideløbende med deres designopgaver.

Min formiddag med Mie og Carina var ikke alene sjov og hyggelig, men også lærerig og inspirerende. De er et godt eksempel på, at man kan opnå en succesfuld virksomhed, hvor man med dedikation, hårdt arbejde og kundeinddragelse kan nå sine mål, samt blive en kompetent erhvervsdrivende. Når jeg ser på disse to fantastiske kvinder, så er jeg personligt straks mere rolig angående min drøm om at starte egen tegnestue. De har givet nogle rigtige gode råd, som jeg håber, at I som A&D-studerene kan drage nytte af.

Har du lyst til at se mere fra MADE BY CONCEPT? Så besøg deres hjemmeside her: http://www.madebyconcept.com

 

xx Anne Charlotte Vogel, redaktør.