BESØG HOS AALBORG MODEL JERNBANEKLUB

IMG_0514

Mandag aften var den nyetablerede Modelgruppe bestående af studerende fra Arkitektur & Design på besøg hos Aalborg Model Jernbaneklub, AbMJ, hvor formålet var vidensudveksling inden for modelbyggeteknikken og dens processer. Klubben har eksisteret siden 1985 og består i dag af ti faste medlemmer, som hver mandag aften mødes omkring deres passion for jernbanetog. Modelbanen består af små udsnit af både DSB-baner og privatbaner i Nordjylland med stationerne Hobro, Aalborg og Frederikshavn, opbygget af både dobbeltsporede og enkeltsporede baner, der bevæger sig gennem et nordjysk landskab af små byer, skove og industriområder.

IMG_0494 IMG_0463 IMG_0465

Klubbens bane består af selvlavede elementer blandet med enkelte købte. Klubben bygger ikke kun deres lokomotiver selv. Mange af modellens bygninger og landskaber er håndlavede i skalaen ”spor 0” (svarende til målestoksforholdet 1:45 i vores eget fag) og i mange af de materialer, som bruges til de arkitektoniske modeller. Der bruges alt fra sveller i træ og landskab i skum til træer i ståltråd og bygninger i pap. I bund og grund ligner modelteknikkerne og brugen af materialer inden for de to fagligheder hinanden meget, men alligevel er brugen forskellig grundet den ønskede illustration. Den arkitektoniske model skal ofte illustrere form, skala og samhørighed med dens omgivelser – modsat jernbanemodellen, som skal give liv og fortælle en historie. Desuden gav besøget en bedre forståelse for modelbyggeri i stor skala.

Efter en faglig snak om materialer og modeller samt en demonstration af modellens mange funktioner var der kage på programmet. Under kaffen fortsatte snakken om modelteknikkens faglighed og vidensudveksling mellem togentusiaster og Arkitektur & Design-studerende.

//Modelgruppen

IMG_0484 IMG_0470 copy IMG_0488