ROON & RAHN

ADvisen har mødt René Hansen, som er en af de to møbel-entreprenører bag ROON & RAHN. Han færdiggjorde sin kandidat på Arkitektur & Design i 2013. Siden da har han haft nogle småjobs, mens han overvejede, hvad han skulle, og nu kører det derudad med møbelvirksomheden Roon & Rahn.

Det hele startede med at René og hans kompagnon, Nicki Van Roon, flyttede sammen.

”Vi skilte os hurtigt  af med vores fesne IKEA-møbler, og ville så selv bygge nogle nye. Vi startede med et spisebord. Det blev hurtigt ret ambitiøst,” siger René Hansen.

De byggede et fotostudie i cykelkælderen og sendte et billede af et af deres borde ind til en møbelkonkurrence afholdt af ILVA. Tiden gik, og da de næsten havde glemt, at de havde søgt ind – hvorefter de fik at vide, at de var ’shortlistet’ – gik de videre i konkurrencen, og til sidst kom beskeden: de havde vundet! Herefter blev de inviteret til et awardshow i København.

_MG_8997

Bordet, der vandt ILVAs møbelkonkurrence – Foto: Roon & Rahn

Jeg møder René i hans lejlighed, som er fyldt med materialeprøver, deres kreationer, øl og en god kaffe, og herefter går vi ned til Godsbanen.

Århus’ gamle godsbane er omdannet til kreative værksteder med blandt andet træ, metal, tekstil, keramik og projekt-værksteder. Her har de adgang til laserskærer, 3D printer, kreativ sparring – og meget andet.

René fortæller, at Roon & Rahns møbler rent økonomisk henvender sig til et midtersegment, ala. danske designvirksomheder såsom Muuto, Bolia og Hay.

Han fortæller også, at han og makkeren Nicki er meget inspirerede af de hollandske møbeldesignere. For dem handler det kort sagt om gode materialer, fede samlinger og rene linjer.

René ser store fordele i at være uddannet fra Arkitektur & Design i Aalborg i forhold til for eksempel Arkitektskolen.

– På Arkitektur & Design er tilgangen til arbejdet mere problembaseret, siger han og fremviser en modulbaseret ophængssystem med navnet Moodboard. ‘Hangersne’ har magneter, hvilket muliggør at man kan flytte dem rundt og bytte dem ud med andre moduler.

Moodboardet udspringer af et konkret problem, René Hansen selv har arbejdet med under sin uddannelse.

Moodboard8_WEB

Moodboard – Fås med en bagplade i sort MDF og eg samt en frontplade i enten matteret hvid, transparant akryl eller spejl. Foto: Roon & Rahn

Roon & Rahn er meget fokuserede på at deltage i designmesser, som de oplever, giver dem en masse. De lærer kunderne at kende og øver sig i at tale om tingene. Hvis det stod til René, så skulle Semesterudstillingen på Arkitektur & Design laves om til en messe. Her skulle der tales meget mere om tingene, og de studerende ville blive tvunget til at lære at give et elevator pitch. Selv har René og Nicki været med på blandt andet Northmodern, Finders Keepers og DesignerSpace.

René Hansen er meget begejstret for den tekniske profil, han besidder som student fra Arkitektur & Design.

“Man kan tale med producenter, man har styr på det tekniske, og så ved man noget om business,” siger han.

Han håber i fremtiden, at A&D’ere vil være langt hurtigere til at komme ud af skabet, tage på flere messer og ikke mindst deltage i flere konkurrencer. At vinde ILVAs konkurrence gav René og hans makker fantastisk træning samt respons i sit virke.

Hvis du er blevet inspireret af Roon og Rahns historie, så kan du selv holde øje med forskellige firmaer og organisationers konkurrencer. Det kunne være Bolia, ILVA, FSC (Awards) , Muuto og Danish Entrepreneurship Awards.

Du kan også se mere til Roon & Rahn på deres hjemmeside – roonrahn.com.

// Andreas Knigge