TIPPI BY NADIIM NAFEI

Untitled-2

Ambitionerne var store for de kreationer, der skulle være i min bod på vores Julebazar på Arkitektur og Design i december 2014. En af de ambitioner var at lave en lampe.

Le Klints lamper, hvor de geometriske plisseskærme skaber en helhed i lampen, har været en stor inspirationskilde. De til tider skeletale lamellamper, man i senere tid har set i design- og møbelbutikkerne, hvor geometrien og konstruktionen er en æstetik i sig selv, har også givet nogle input. Deres funktionelle side efterlader dog en del plads til forbedring.

2 Tidlig prototype

Tippi er en gulvlampe, hvis skærm består af trælameller fikseret i hinanden. Dette giver en stærk konstruktion og exoskelet, som også fungerer som lampens stander. Hver lamel er vinklet således, at lyset afbøjes ud i rummet. Lamellerne skråner mod toppen og bliver smallere, hvilket skaber en illusion om at lamellerne twister rundt om centrum.

3 Tippi Diagram overblik

4 Tippi Diagram lys og gennemsightighed

5 Tippi indefra

Lampeskærmens funktion er at styre lysets retning, og dermed skærme for det skarpeste lys og sørge for, at det ikke lyser direkte i øjnene. Uden en funktionel skærm, som man ser med de mere skeletale ornament lamper, vil pæren være synlig og lyse direkte i øjnene. Dekorative pærer kan fås i mange forskellige størrelser og former, og mange af dem er rigtig interessante og spændende. Ulempen ved dem er dog, at de i langt de fleste tilfælde giver langt mindre lys, har kortere levetid, er skrøbelige og koster en del mere end andre lyspærer.

6 Lampearkitektur 1

7 Lampearkitektur 2

Selvom udfordringerne til tider har virket som om, de har spændt ben for hinanden, har de til sidst endt med at fungere mere som en synergi.

Ved at lave en selvbærende konstruktion, som samtidig ikke bruger destruktive samlingsmetoder, er den manuelle samlingsproces gjort nemmere.

En idé, der stadig er i luften, er konceptet om at sende lampen som samlesæt i flatpacks, så brugerne på bedste IKEA-manér kan samle den selv.

Lampedesignet skal dog finjusteres lidt, før det overhovedet kommer på tale.

8 Procebilleder

Efter at have produceret og solgt et par stykker er det nye problem blevet kvalitetssikring.
På grund af buede plader kan det være svært at få lampens top – der hvor lamellerne ikke er fikserede – til at se nogenlunde ens ud fra gang til gang. Pladerne er buede allerede i butikken, så det skal der findes en løsning på.
Planen har fra starten af været at lave en stor udgave af lampen. Den størrelse, lampen originalt var tænkt at skulle have, var for omkostningsfuld at lave som prototype, både i forhold til materialespild og bearbejdningstid. Til trods for at det kun var en prototype, der blev fremvist til Julebazaren tilbage i december, var den genstand for en del interesse, og folk har været gode til at komme med input og forslag, deriblandt at lave en bordlampe og loftslampe.
Efter de sidste tweaks er på plads, er planen at få resten af serien på tegnebrættet.

9 Tippi Diagram Serien

//Nadiim Nafei

Nadiim Nafei er en af de dygtige studerende, der er en del af A&D Talentfabrikken. Læs mere om A&D Talentfabrikken her.